«مالهکش» واژهای است که چند سالی است وارد ادبیات نقد سیاسی ایرانیان شده است و در ابتدا (حدود سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶) عموما علیه کسانی استفاده میشد که به عنوان "روشنفکر دینی" شهره هستند. این گروه از سوی منتقدینشان متهم بودند که برای "کاستیهای" دین اسلام، دلایل منطقی میتراشند و نقدهایی اساسی - به ویژه انتقادهای حقوق بشری علیه اسلام - را "توجیه" میکنند.
پیش از این در شبکههای اجتماعی نیز با اشاره به برخی اظهارات ظریف درباره حقوق بشر در ایران نیز از عبارت «مالهکش» در توصیف او استفاده شده بود.
ماله یک ابزار بنایی برای صاف کردن سطوح است. در ادبیات سیاسی مالهکش یعنی کسی که نقص ها، ضعف ها و ایرادات اساسی را در انظار دیگران توجیه کند و زیبا جلوه دهد.
نیاک (سازمان موسوم به «شورای ملی ایرانیان آمریکا » یا نیاک بارها به ماله کشی و توجیه گری برای نظام جمهوری اسلامی متهم شده.
نیاک در وب سایت خود لابی گری برای جمهوری اسلامی را رد می کند.
حساب تویتری وزارت خارجه آمریکا در تاریخ 31 ژوییه 2019 جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی را «ماله کش اعظم» خطاب کرد. ظاهرا ترجمه ای از عبارت chief apologist که مسئول صفحه تصمیم گرفته بود آن را به ماله کش اعظم ترجمه کند.
برخی متعتقدند توجیه گر،ترجمه بهتری بود و بکار بردن عبارت عامیانه ماله کش سخیف و نا متناسب با ادبیات سیاسی است.
خود آقای محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران در جمع ایرانیان سوئد گفته است « اگر مقامهای عربستان سعودی فکر میکنند او «مالهکش اعظم» است، میتوانند با قاسم سلیمانی مذاکره کنند.»