جستجو

جنگ احزاب (خندق)

معنی واژه

جنگ احزاب (خندق)

"جنگ احزاب" (خندق) در سال پنجم هجری قمری رخ داد و در جریان آن، ائتلافی بزرگ از اعراب بت پرست به شهر مدینه محل استقرار پیامبر اسلام و پیروانش حمله کردند اما شکست خوردند. در جریان این جنگ، عده ای از ساکنان مدینه که به ظاهر اسلام آورده بودند -به اصطلاح: منافقین- و عده ای از یهودیان مدینه -اعضای قبیله "بنی قریظه"- با بت پرستان همدست شدند. مسلمانان بعد از پایان جنگ، اعضای این قبیله را کشتند و محل زندگیشان را تصرف کردند.


اشاره به جنگ احزاب در ادبیات سیاسی جمهوری اسلامی ایران، برای تاکید بر پیروزی حکومت ایران بر ائتلافی از دشمنان -خارجی و داخلی- صورت می گیرد. اشاره به این جنگ، همچنین می تواند به معنی تشبیه مخالفان داخلی جمهوری اسلامی به "منافقین" و "یهودیان بنی قریظه"، در هنگام مقابله این حکومت با دشمنان خارجی باشد.


در همین ارتباط، رهبر جمهوری اسلامی در یک سخنرانی در ۱۹ مهر ۱۳۹۱ گفت: "در جنگ احزاب عده ای منافق و سست ایمان، مومنان را مورد عتاب و خطاب قرار میدادند که چرا کوتاه نمی آیید و سیاست خود را عوض نمی‌کنید."


آیت الله خامنه ای، همچنین در ۲۶ دی ۱۳۸۷، در پیامی به اسماعیل هنیه از رهبران حماس به مناسبت پایان عملیات نظامی اسرائیل در غزه، ضمن متهم کردن برخی دولت های عربی به عدم حمایت از مردم فلسطین اظهار داشت: "خیانتکاران عرب بدانند که سرنوشت آنان بهتر از یهودیان جنگ احزاب نخواهد بود."


حسن نصرالله رهبر گروه حزب الله لبنان نیز، در ۱۶ تیر ۱۳۹۰ گفت که آقای خامنه ای در آغاز جنگ ۳۳ روزه این گروه با ارتش اسرائیل در تابستان ۱۳۸۵، در پیامی خطاب به اعضای حزب الله تاکید کرده است: "این جنگ همچون جنگ خندق است، جنگ احزاب، که قریش، یهود مدینه، عشایر و قبایل با تمام نیرو گرد آمدند."

بازگشت به صفحه اصلی

واژه های تصادفی